تعلیق مذاکرات صلح ژاپن و روسیه
به گزارش خط بازار؛ مناقشه ارضی طولانی مدت بین ژاپن و روسیه احتمالاً با تعلیق مذاکرات مسکوت خواهند ماند. روسیه پس از تصمیم ژاپن برای پیوستن به تحریم های بین المللی برای تحت فشار گذاشتن مسکو در مورد حمله به اوکراین، از مذاکرات خارج شد.
وزارت خارجه روسیه روز ۲۱ مارس بیانیه ای صادر کرد. در این بیانیه آمده است: «در شرایط کنونی، فدراسیون روسیه قصد ادامه مذاکرات پیمان صلح با ژاپن را ندارد». گفتوگو بر سر یک سند اساسی در مورد روابط دوجانبه با کشوری که صریحاً موضعی غیردوستانه دارد، غیرممکن است.
این اقدام پس از تصمیم کیشیدا فومیو، نخست وزیر ژاپن برای اعمال مجموعه جدیدی از تحریم ها علیه روسیه صورت گرفت. این اقدام مطابق با سایر کشورهای گروه هفت است. ژاپن وضعیت «کشور دارای ارجحیت تجاری» روسیه را لغو کرد که یعنی توکیو تعرفه های محصولات روسیه را افزایش خواهد داد.
دهه ها مذاکره
گفتوگوهای دیپلماتیک دهها سال است که ادامه دارد. مذاکرات برای امضای معاهده صلح به منزله پایان رسمی جنگ به سال ۱۹۵۶ باز می گردد؛ زمانی که روسیه و ژاپن اعلامیه مشترک ژاپن و شوروی را امضا کردند.
اما مناقشه ارضی بر سر جزایری که آن طرف آب های شمال شرقی هوکاید، شمالی ترین جزیره اصلی ژاپن واقع هستند همچنان یک موضوع مناقشه است. روسیه کنترل این جزایر را در اختیار دارد. ژاپن نیز ادعای مالکیت آنها را دارد. دولت ژاپن معتقد است این جزایر بخشی جدایی ناپذیر از خاک ژاپن هستند و می گوید این جزایر پس از جنگ جهانی دوم به طور غیرقانونی اشغال شده اند.
به گفته دولت ژاپن، قبل از اشغال این جزایر توسط اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۴۵ حدود ۱۷۰۰۰ ژاپنی در آنها زندگی می کردند. اتحاد جماهیر شوروی به ساکنان ژاپن دستور داد تا سال ۱۹۴۸ آنجا را ترک کنند.
دو کشور توافق کرده اند که موضوع «مالکیت چهار جزیره شمالی» را حل و یک معاهده صلح منعقد کنند. در سال ۲۰۱۶، آبه شینزو، نخست وزیر وقت ژاپن و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در مورد فعالیت های اقتصادی مشترک در این جزایر از جمله پروژه های گردشگری به توافق رسیدند.
دامنه برنامه سفر بدون ویزا برای ساکنان ژاپنی و روسی این جزایر گسترش یافت و دولت روسیه به تعداد بیشتری از ساکنان سابق ژاپنی اجازه داد تا برای رفتن به سر مزار اجداد خود به آنجا سفر کنند. این تحولات اکنون به حالت تعلیق درآمده است و مسکو مدعی است که توکیو تمام مسئولیت خرابی همکاری های دوجانبه را بر عهده دارد.
منبع: خط بازار