سود میلیارد دلاری واتساپ از قتل عام مردم غزه
بر اساس جدیدترین تحقیقات، شرکت «متا» با استفاده از دادههای شخصی کاربران واتساپ، علاوه بر سود سالانه میلیارددلاری، در قتلعام و نسلکشی فلسطینیها نیز دست دارد.
کد خبر : 82261
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲ مهر ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۱
به گزارش خط بازار؛ یک مطالعه تحلیلی چند ساله نشان میدهد، شرکتهای بزرگ شبکههای اجتماعی مقادیر زیادی از دادههای شخصی کاربران را جمعآوری و با فروش آنها سالانه میلیاردها دلار سود میکنند.نتایج این مطالعه بر پرسشنامههایی متکی است که اواخر سال 2020 برای تعدادی از شرکتهای پیشرو در این زمینه از جمله “متا”، “یوتیوب”، “اسنپ”، “آمازون”، “بایتدنس” مالک برنامه “تیکتاک” و پلتفرم X (توییتر سابق) ارسال شده بود.
جمعآوری دادههای شخصی برای اهداف تجاری
این گزارش خاطرنشان میکند، این شرکتها باهدف دستیابی به سودهای مالی کلان، در مقیاسی گسترده کاربران خود را تحتنظر میگیرند و از دادههای شخصی آنها بهرهبرداری میکنند. این مطالعه دریافته که مقادیر زیادی از این دادهها توسط این شرکتها، چه به طور مستقیم یا از طریق کارگزاران داده جمعآوری شده و بخشی از آنها برای مدتهای نامحدود نزد آنها نگهداری میشود تا در فرصت مناسب مورداستفاده قرار گیرد.
مطالعه نشان میدهد، چگونه شرکتهای بزرگ شبکههای اجتماعی و خدمات پخش ویدئو با جمعآوری دادههای شخصی کاربران خود سالانه میلیاردها دلار سود کسب میکنند.این مطالعه میافزاید، یکی از موضوعات بسیار نگرانکننده ناکامی بسیاری از این شرکتها در محافظت از دادههای کودکان و نوجوانان در فضای مجازی است.به گفته این مطالعه اقدامات کنترل و نظارت این شرکتها میتواند، افراد را در معرض خطر پیگرد و تعقیب و همچنین سرقت اطلاعات شخصی قرار دهد.
این مطالعه خاطرنشان میکند، مدلهای کسبوکار که بر تبلیغات هدفمند بنا شدهاند، موجب شده تا بهراحتی امکان جمعآوری حجم عظیمی از دادههای کاربران فراهم شود و این حریم خصوصی آنها را در معرض بهرهبرداری مستقیم باهدف کسب سود قرار میدهد.این اقدامات در حالی برای این شرکتها بسیار سودآور است که حریم خصوصی افراد را به خطر میاندازد و آزادیهای آنها را در معرض تهدید دائمی قرار میدهد، همچنین احتمال آسیبهای گسترده مانند سرقت هویت یا پیگرد قانونی افراد را افزایش میدهد.
دروغ شرکتها در محافظت از کاربران
یکی از انتقادات بزرگ این مطالعه این است که برخی از شرکتهای شبکههای اجتماعی متعهد به حذف تمام دادههایی مورد درخواست کاربران خود نمیشوند.این مطالعه همچنین خاطرنشان میکند، این شرکتها معمولاً در محافظت از کودکان و نوجوانانی که از پلتفرمهایشان استفاده میکنند، سهلانگاری میکنند. چنین پلتفرمهایی بیتردید بهسلامت روان کاربران کودک و نوجوان آسیب میرسانندلذا از شرکتهای شبکههای اجتماعی خواسته شده تا شیوههای جمعآوری دادهها را محدود کنند و همچنین از کنگره ایالات متحده خواسته تا قوانین جامع حفظ حریم خصوصی را باهدف محدودکردن نظارت بر کاربران استفاده کننده از این پلتفرمها را تصویب کند.
افزایش نگرانی درباره استفاده از دادهها در جنگ
پیشتر درباره احتمال سوءاستفاده از این دادهها برای جاسوسی از کاربران هشدار داده شده بود، بهویژه درباره برنامههایی مانند «واتساپ» که کاربرد گستردهای دارد و بستری امن برای ارتباطات معرفی شده است.اگرچه متا، شرکت مالک واتساپ، هرگونه اتهام مبنی بر سوءاستفاده از اطلاعات کاربرانش را رد کرده، اما مرکز «پژواک اجتماعی» بهشدت درباره نقض حریم خصوصی کاربران این پلتفرم، بهویژه پس از شروع جنگ اسرائیل در نوار غزه ابراز نگرانی کرده است.
این مرکز خواستار نظارت و مستندسازی تخلفات دیجیتالی صورتگرفته علیه محتواهای فلسطینی و تحقیقات فوری درباره افشای اطلاعات کاربران فلسطینی در پیامرسان واتساپ برای هدف قراردادن غیرنظامیان در غزه شده است.این اتهامات پس از آن به متا وارد شد که ثابت شد، ارتش اسرائیل در کشتار فلسطینیها به شکلی گسترده از هوش مصنوعی و این اطلاعات استفاده میکند.بر اساس گزارشهای مرکز پژواک اجتماعی یکی از اصلیترین منابع اطلاعاتی ارتش اسرائیل سامانه «لاوندر» است. این سامانه دادههایی درباره فلسطینیها از گروههای «واتساپ» جمعآوری میکند که در آنها عضویت دارند.
فلسطینیهایی که تاکنون هدف حملات هوایی ارتش اسرائیل قرار گرفتهاند، توسط سامانه لاوندر شناسایی شدهاند. شناسایی آنها نیز با ردیابی ارتباطات آنها در واتساپ و گروههایی که در آنها عضو هستند، صورتگرفته است.«لاوندر» یک سامانه هوش مصنوعی است که توسط ارتش اسرائیل برای بمباران فلسطینیها در نوار غزه با حداقل نظارت انسانی استفاده میشود و تاکنون ثابت شده دامنه خطای آن در تصمیمگیری و هدفگیری بسیار بالاست، چون موجب قتلعام دهها هزار زن و کودک فلسطینی در خانههای امن و بیدفاعشان شده است.
مجله “+972” و وبسایت عبری “Local Call” در گزارشی به نقل از منابع اطلاعاتی اسرائیل تأکید کردهاند که سامانه لاوندر نقش بسیار مهی در جنگ غزه ایفا کرده است. این سامانه پس از پردازش حجم بسیار گستردهای از دادهها، اهداف انسانی را مشخص میکند و هدف قرار میدهد.ارتش اسرائیل به کشتار 37 هزار فلسطینی توسط این سامانه اذعان کرده است. ارتش اسرائیل میگوید، لاوندر پایگاهی از دادهها برای خود ایجاد کرده که شامل اطلاعات دهها هزار نفر است که در رده اعضای ردهپایین شاخه نظامی جنبش حماس طبقهبندی شدهاند.
در کنار این سامانه، ارتش اسرائیل از سامانه پشتیبانی تصمیمگیری دیگری به نام «گاسپل» استفاده میکند که آن نیز مبتنی بر هوش مصنوعی است و هدفگیری ساختمانها و سازههایی را که پیشبینی میکند، اعضای حماس و دیگر گروههای مقاومت در آنجا حضور دارند، توصیه میکند.سازمان دیدهبان حقوق بشر چهار ابزار را مشخص کرده که ارتش اسرائیل در حملات خود به نوار غزه در حوزههای برنامهریزی و هدفگیری استفاده میکند.یکی از این ابزارها برای ردیابی تلفن همراه جهت نظارت بر تخلیه فلسطینیان از بخشهایی از شمال غزه استفاده میشود.
ابزار دیگر سامانه گاسپل است که عملکرد آن توضیح داده شد.ابزار سوم لاوندر است و گفته شد که کارکرد آن طبقهبندی فلسطینیها بر اساس مظنون بودن به عضویت و یا همکاری آنها با گروههای مقاومت و سپس هدفگیری آنهاست. ابزار چهارم نیز «پدرم کجاست» (Where’s Daddy) نام دارد که زمان نشانهگرفتن هدف در مکان خاص را مشخص میکند.
هشدار پل بیگار درباره استفاده از دادههای کاربران
در این چارچوب، «پل بیگار»، کارآفرین آمریکایی حوزه فناوری، سؤالات بسیاری را درباره رابطه شرکت متا، مالک برنامه واتساپ با سامانه هوش مصنوعی اسرائیلی لاوندر درباره تعیین اهداف ارتش اسرائیل در جنگ جاری در غزه مطرح میکند.پل بیگار، یکی از 40 چهره برجسته فناوری آمریکاست که در ژانویه گذشته پویش “فناوری برای فلسطین” را راهاندازی کرد. این پویش خواستار پایاندادن به “حمایت فناوری از جنگ اسرائیل علیه مردم فلسطین” در غزه و کرانه باختری و تلاش برای فلسطین آزاد است.بیگار که بنیانگذار و مدیرعامل شرکت Circle CI است، قبلاً روی پروژههای مرتبط با گوگل و تیکتاک کار کرده است.
او همچنین دارای مدرک دکترا در تحلیل زبانهای برنامهنویسی است و با گروه فنی خود تلاش کرده، ابعاد منفی و غیرانسانی برخی فناوریها در جنگها را آشکار کند.بیگار در پستی مشروح که در وبلاگ شخصی خود منتشر کرد، سؤالاتی درباره نحوه دستیابی اسرائیل به این اطلاعات حساس از برنامههایی مانند واتساپ مطرح کرد و توضیح داد، این رژیم این دادهها را از اطلاعات شخصی کاربران واتساپ و عضویت آنها در گروههای این پلتفرم جمعآوری کرده استاین موضوع شک و تردیدهای زیادی را درباره همکاری متا با این این رژیم ایجاد کرده است.
منبع: فارس
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0